Спад на престъпността с близо 12 процента  отчита ОДМВР- Шумен

...
Спад на престъпността с близо 12 процента  отчита ОДМВР- Шумен
Коментари Харесай

Спад на престъпността с близо 12 %  отчитат от полицията в Шумен

 Спад на престъпността с близо 12 процента  регистрира ОДМВР- Шумен съгласно предварителните за 2019 година данни по отношение на тези за  2018 година.

Регистрирани са 1883 закононарушения по отношение на 2120 за 2018 година.  При закононарушенията срещу личността се следи устойчива наклонност – регистрирани са 132 по отношение на 130 за 2018 година.

Значимо е понижението при закононарушенията срещу собствеността. За 2019 година са регистрирани 760 по отношение на 887 за миналата година или понижение със 127 броя /14,32 %/. Намаление се следи при кражбите със 7,84 % - за 2019 година са регистрирани 564 по отношение на 612 за 2018 година. При грабежите също се регистрира понижение със 31,25 %, регистрирани са 11, по отношение на 16 за 2018 година. При незаконните отнемания на моторни транспортни средства се следи също понижение 11, по отношение на 14 за 2018 година. Най-значително е понижението при измамите 51, по отношение на 87 за 2018 година или 41,38 %. Продължава дейната работа по противодействието на закононарушения с наркотични субстанции, регистрирани са 92, по отношение на 84 за 2018 година

В края на 2019 година ОДМВР- Шумен регистрира положителни резултати по разнообразни посоки на активност -  противопоставяне, секване и откриване на закононарушения, свързани с разпространяване на наркотични субстанции,  на акцизни артикули без бандерол, лихварска активност, склоняване към проституция.

През месец януари чиновници на бранш " Противодействие на икономическата престъпност “ към регионалната дирекция иззеха 197 кг тютюн без бандерол след осъществена инспекция на лек автомобил Мерцедес " А 170 “ с благоевградска регистрация. Акцизната стока била в чували, открита е в багажника на автомобила. Проверката била осъществена от полицейски чиновници на 20 януари по пътя Шумен- Бургас, след  Смядово. Автомобилът бил употребен от Н.И./48г./ от Благоевград. Той и двамата му спътници Н.В./48г./ и Б.П./ 54г./ от Благоевград били арестувани. За осъществено закононарушение по член 234 алинея 1 от НК  е формирано досъдебно произвеждане.

През месец февруари чиновници на сектор  " Противодействие на икономическата престъпност “ към  ОДМВР- Шумен разкриха и пресякоха противозаконна лихварска активност. Работата по случая почнала след получен сигнал за осъществяване на противозаконни банкови покупко-продажби от гражданин на село Лятно. След претършуване в парцел чиновници от бранша са престъпили към претършуване в парцел, населяван от 33-годишен локален гражданин. В хода на подхванатите процесуално- следствени дейности са открити и конфискувани 31 банкови карти, благосъстоятелност на разнообразни лица,  писма от банки с посочени пин-кодове на банкови карти, 11 непознати документи за идентичност / персонални карти/, нотариални актове на парцели, " запис на заповеди “, контракти сред които и 22 ипотечни, три бележника с вписани имена на лица и разнообразни суми, извлечения от банкови транзакции.  В парцела са открити още множество  непознати предмети, движимости и документи. Иззети са ключове за 27 моторни транспортни средства, в дворно място към парцела на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни транспортни средства разнообразни марки и модели, също непозната благосъстоятелност.  В къщата са открити седем портативни компютъра,  13 мобилни апарати, 19 свидетелства са регистрации за моторни транспортни средства – 17 от тях български, две с немска регистрация. Иззети са голям брой златни накити- пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лв. и 500 паунда. Открити и конфискувани са четири броя газови револвери, 51 патрона с друг диаметър / 22, 25, 7,62 х54 и 9х19/.  Образувано е досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 252 от Наказателен кодекс.

Над 16 500 дози марихуана не стигнаха до пазара с помощта на криминалисти от регионалната дирекция в Шумен. Престъплението беше разкрито след  получен сигнал от клиент на бензиностанция на Автомагистрала “Хемус “ покрай град Шумен. По телефона било обявено, че на комерсиалния обект за зареждане на гориво  е спрял лидер на Опел " Астра “ със софийска регистрация. Мъжът забелязал, че  на предния прозорец на автомобила има лепенка, която имитирала полицейски знак. Решил, че може да е лъжец, защото лидерът бил очевидно разтревожен и се оглеждал  непрекъснато. Създадена е организация за инспекция на лекия автомобил и лидера. Установен е в Шумен, полицейски екип го последвал в града. На паркинг пред жилищен блок в региона на автогарата бил спрян. Зад кормилото бил от Д.Е./26г./. По време на осъществената инспекция в автомобила е открита огромна торба, в която имало два транспарантни плика с глави суха листна тревна маса с общо тегло към 5, 5 кг. При осъществения полеви наркотест реагирала на марихуана. При последвало претършуване в жилище, населявано от 26-годишния в шуменското село Царев брод е открита и конфискувана още 5 грама суха листна тревна маса, по негови думи- марихуана, електронна везна, шест хапчета с лого, които следва да бъдат лабораторно изследвани и сумата от 2 000 лв.. Задържан е за период до 24 часа в полицейското ръководство в Шумен. Образувано е досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 354 А алинея 1 от Наказателен кодекс.

Досъдебно произвеждане за държане на наркотични субстанции е стартирано след получен сигнал и осъществена инспекция на 12 март на кръстовище формирано от улиците " Васил Друмев “ и " Любен Каравелов “ в Шумен. Проверени са двама 23-годишни. В лек автомобил  Мерцедес с шуменска регистрация бил открит плик с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. След претършуване във вендинг кафе автомат били открити още две пликчета, всяко от по 20 грама, които реагирали на полевия наркотест на амфетамин. Иззети са общо 60 грама наркотично вещество. 23-годишните са арестувани за период до 24 часа в полицейското ръководство в Шумен.

Криминалисти от полицейското ръководство в Шумен намерили и иззели 400 грама канабис, 250 таблетки екстази и електронни везни от  жилище населявано от 41-годишен мъж. На 8 март малко след 19 часа била осъществена инспекция на В.А. на ул. “Калиакра “ в града. В него били открити към 3 грама бяло прахообразно вещество, по негови данни амфетамин. Предприето било претършуване в парцел, употребен от 41-годишния мъж. Намерени били към 400 грама кафяво-зелена суха тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. Иззети са 250 таблетки, които реагирали на метамфетамин- екстази и 20 грама бяло и кафяво прахообразни субстанции, които ще бъдат лабораторно изследвани. В парцела са открити и електронни везни. Мъжът е арестуван. Образувано е досъдебно произвеждане за владеене на наркотични субстанции за разпространяване.

Криминалисти от регионалната дирекция в Шумен разкриха създател на кражба на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 часа локален гражданин подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил БМВ 320 Д с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. " Македония “ в града. Автомобилът бил разгласен за търсене. Час по-късно на същата улица бил засечен месният Д.М./35г./, престъпно проявен с обири. Той бил зад кормилото на лек автомобил Пежо с шуменска регистрация. При осъществената инспекция било открито, че ръководи под влияние на наркотични субстанции. Пробата от техническото средство отчела съществуване на кокаин. Дал кръвна проба за разбор. Освен това лидерът бил с отнето удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство след влезнала в действие заповед за насилствена административна мярка. В същото време криминалисти от регионалната дирекция направили претършуване в гараж в частен парцел в село Салманово, намерили отчасти раздрънкан оповестеният за откраднат автомобил БМВ малко  по-рано денем. Изяснено било, че Д.М. е създател на осъщественото незаконно лишаване.

Незаконно притежавано оръжие е открито и конфискувано от частни домове в Нови пазар. Полицейски чиновници от районното ръководство в града и криминалисти от ОДМВР- Шумен направили инспекция на 12 юли сутринта по получен сигнал. В частен дом на ул. “ Чавдар челник “ униформените намерили  две пушки с дървен приклад с неустановена марка и револвер. В друго жилище на ул. “Васил Левски “ били открити два револвера, две пушки, на едната от които бил поставен  патрондаш с четири ловни патрона- 12 диаметър, различен револвер с пълнител без патрони. В друга жилищна сграда в местността " Станата “ била открита самоделна малокалибрена пушка и 61 патрона диаметър 5.6 мм. Оръжията били конфискувани. За осъществено закононарушение по член 339 алинея 1 от Наказателен кодекс е формирано досъдебно произвеждане.

В следобедните часове при траялата профилирана полицейска интервенция полицейските чиновници от Нови пазар направили претършуване в още едно жилище на ул. “Чавдар челник “ в града. Намерени били нелегално притежавани пушка, газов револвер и 27 броя 8 мм патрони

59-годишна жена от Шумен била арестувана в полицейското ръководство в града след извършена полицейска интервенция по противопоставяне на закононарушения против личността за времето от 16 до 19 септември. Установено било, че дамата склонява към проституция или блудствени дейности 36-годишна локална жителка, адресно записана на бул. “Славянски “ в града. За осъществено закононарушение по член 155 алинея 1 от Наказателен кодекс е формирано досъдебно произвеждане.

Над 94 кг тютюн без акцизен бандерол и 4600 къса цигари са иззели чиновници на бранш " Противодействие на икономическата престъпност “ към регионалната дирекция в Шумен при започване на месец ноември.  Работата по документиране на закононарушението почнала в Нови пазар след осъществена рутинна инспекция на лидер на лек автомобил Фолксваген " Голф “ с шуменска регистрация. Водачът, локален 42-годишен гражданин бил спрян за инспекция малко след 20 часа в централната част на града. В колата униформените забелязали чували. Оказало се че мъжът транспортира шест чувала с общо тегло  60 кг. тютюн без бандерол. Служители на сектор  " Противодействие на икономическата престъпност “ направили претършуване в жилище, населявано от 42-годишния мъж и 45-годишната му брачна половинка и в различен техен парцел. Намерени и конфискувани са още 34,500  Там са открити и конфискувани още 34, 500 кг тютюн и 4600 къса цигари без бандерол " Мурати “.

Двама шуменци на 36 и на 26 години са арестувани за държане на наркотични субстанции на 15 ноември.Около 17:20 часа за инспекция на бул. “Ришки проход “ в Шумен бил спрян лидер на лек автомобил Тойота " Ланд круизер “ с шуменска регистрация. Зад кормилото бил 36-годишен мъж от Шумен. След претършуване в автомобила са открити към 10 грама суха зелена маса. По данни на 36-годишния лидер веществото било " марихуана “. Иззето е. Малко по-късно в стая на улица " Марица “, населявана от 26-годишен шуменец са открити и конфискувани към 2 грама суха тревна маса- марихуана.  Двамата са арестувани за период до 24 часа в полицейското ръководство в Шумен. За осъществено закононарушение по член 345 алинея 2 от Наказателен кодекс е стартирано досъдебно произвеждане.

Криминалисти от полицейското ръководство в Шумен откриха и задържаха причинител на грабежи. Работата по случая почнала на 8 октомври, когато в полицията било обявено за осъществен обир. Около 22 часа на кръстовище, формирано от улиците " Алеко Константинов “ и " Петко Българанов “ незнаен употребявал физическа мощ и лишил дамската чанта на 42-годишна жена, в която имало персонални документи, 250 лв. и два мобилни телефона. Нападателят отправил закани към  дамата с нож, с който прерязал дръжките на чантата й.  Впоследствие  18-годишен възпитаник от Шумен  свидетелствал  пред  полицията, че в малките  часове  на  06 октомври  бил нападнат  от  незнаен мъж с  нож  в  същия  район  на  града.  На 20 ноември към 20:30 часа на кръстовище от улиците " Одрин “ и " Никола Вапцаров “ незнаен нападнал в тил 30-годишна жена.  По време на нападението я заплашил с хладно оръжие и й нанесъл порезна рана по ръката. След това отрязал дръжките на дамската й  чанта и я лишил. В нея имало персонални документи и сумата от 50 лв.. За случая полицията  била известена  по-късно. Криминалисти започнали  работа по определяне на причинителя, откакто от МБАЛ- Шумен била получена информация, че жена от града е  дамата потърсила здравна помощ.    

Още след първия  случай криминалисти от РУ- Шумен почнали да ревизират необятен кръг от обвинени, работили по различни  версии, като не се изключвала  възможността  извършителят  на деянията  да е едно  и  също  лице. Три дни по-късно към 21 часа на бул. “Плиска “ до железопътен надлез в Шумен незнаен нападнал в тил 19-годишна и направил опит да й отнеме дамската чанта. И в този случай нападателят употребявал закани с нож. Нанесъл й порезна рана в региона на лицето. Момичето съумяло да избяга от мястото, като малко по-късно уведомила полицията за случая.  Проведен е  комплекс  от  издирвателни  и осведомително - аналитични  мероприятия, включително  специализирани полицейски акции в тъмните часове на денонощието в регионите, където били локализирани похищенията.  Характерно в трите случая било, че грабителят атакува жертвите си в гръб  с особена смелост и насочва закани с хладно оръжие. В два от случаите,  след закани срязал дръжките на дамските чанти на жертвите си, след което се отправял в незнайна посока. Полицейски чиновници влезнали в дирите на престъпно проявен мъж. На 3 декември причинителят бил открит и арестуван. Това е Н.М./38г./ адресно регистриран във варненското село Игнатиево. В хода на извършените голям брой оперативни дейности са открити и конфискувани движимости, обект на похищения. Открити са дамските чанти на двете дами, двата мобилни телефона, които били отнети от 42-годишната шуменка. Мъжът е осъждан за голям брой обири и серия от грабежи през 1999 година в Шумен.  Осъждан е 10 пъти за  грабежи, за лишаване на моторно транспортно средство, за обир на моторно транспортно средство, за обири, за нанесена междинна телесна щета, за безчинство, като закононарушенията били осъществявани на  територията на Варна, Шумен и Провадия.

За броени часове криминалисти на ОДМВР-Шумен откриха и задържаха причинител на тежко закононарушение Сигнал за зародил случай на ул. “Ген. Скобелев “ в града бил получен на 14 декември към 12.08 часа. Съобщено било, че незнаен пресрещнал двама младежи на 18 и 19 години, разменили си реплики, които прераснали в спор. Непознатият нанесъл удар с нож  в региона на корема на 19-годишния, след което побягнал в незнайна посока. Пострадалият бил съпроводен до болничното заведение от приятеля си, където бил признат с заплаха за живота, а малко по-късно умрял. Незабавно след получения сигнал стартирал комплекс от оперативни дейности за определяне на причинителя. Случаят незабавно бил докладван на дежурен прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. След прецизна съвместна  работа на криминалисти от РУ- Шумен и  регионалната дирекция и извършени голям брой процесуално-следствени действия бил открит и арестуван 19-годишен локален гражданин. В рамките на осъществените претърсвания в жилището му в града криминалистите намерили и иззели хладно оръжие. Задържаният не е престъпно проявен. Работата по формираното досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 115 от Наказателен кодекс продължава под управлението на Окръжна прокуратура – Шумен.

Подробности за разплитането на тежкото закононарушение показаха шефът на ОДМВР – Шумен старши комисар Ялчън Расим и окръжният прокурор и административен началник на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Ст. комисар Расим показа, че казусът е бил комплициран, заради обстоятелството, че на другояче оживеното място в града не е имало очевидци на случая и очевидци. Прокурор Георгиева благодари на всички чиновници за своевременните, бързи и оперативни дейности, вследствие на които в доста къс период е открит и арестуван причинител на тежко закононарушение.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР